Aanmelden en toelating

Je hebt je georiënteerd op diverse opleidingen, bent naar open dagen geweest en je hebt LOB-opdrachten gemaakt in de LOB-website van Intergrip. Eindelijk ben je eruit! Je weet wat je wilt worden en welke mbo-opleiding je daarvoor moet volgen. Je wilt je aanmelden voor een opleiding bij Scalda!

Graag leggen we je uit, in 10 handige stappen, wat daarbij komt kijken en wat je moet doen om volgend schooljaar bij Scalda in de (online) schoolbank te zitten.

Let op! Meld je aan voor 1 mei. Als je je vóór 1 mei hebt aangemeld, dan is de Wet Toelatingsrecht Mbo van toepassing. Je bent dan verzekerd van een plek in de opleiding van je keuze (uitzonderingen hierop zijn opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen en opleidingen met aanvullende toelatingseisen). Als je je aanmeldt na 1 mei, ben je ook van harte welkom bij Scalda. Wij zullen dan ons best doen om je te plaatsen in de opleiding van je keuze, maar je kunt dan geen beroep doen op het recht tot toelating zoals in de wet geregeld.

Meer weten over Toelatingsrecht mbo

Aanmelden bij Scalda

STAP 1 Meld je aan via ‘digitaal aanmelden’

Om jezelf aan te melden voor een opleiding bij Scalda ga je naar de opleiding van je keuze op onze website en klik je op ‘direct aanmelden’ of klik op de button hieronder en zoek in de aanmeldmodule de opleiding van jouw keuze.

Direct aanmelden

STAP 2 – Doorloop volledig en correct alle stappen

Je zit nu in de aanmeldmodule van Scalda. Zorg ervoor dat je alle stappen in de aanmelding volledig en correct doorloopt. Zodra je de eerste pagina van je aanmelding hebt doorlopen, ontvang je in je mailbox een email met een link naar je aanmelding. Moet je je aanmelding tussentijds afbreken? Dan kun je later verder gaan waar je was gebleven via de link in je mail. 

Kies je voor een BBL-opleiding? Dan heb je ook een arbeidscontract nodig voor minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

STAP 3 Tweede keuze bij aanvullende toelatingseisen

Kies je voor een opleiding met een beperkt aantal toelatingsplaatsen – een ‘numerus fixus-opleiding’? Geef dan ook je tweede keuze aan. Heb je jezelf voor 1 mei aangemeld? Dan ben je altijd verzekerd van een plekje in de opleiding van je tweede keuze.

STAP 4 Alles ingevuld?

Heb je alles ingevuld? Klik dan op ‘verzenden’. Je komt nu in een bedankscherm. In je mailbox vind je een mail met een bevestiging van je aanmelding. Bij deze mail zit ook een samenvatting van je aanmelding in .pdf.

STAP 5 Zet ons e-mailadres in je contacten

Om te voorkomen dat je e-mails van ons mist, raden we je aan om ons e-mailadres toe te voegen aan je lijst met contactpersonen. Zo verdwijnt belangrijke mail niet in je spambox. Voeg daarom [email protected] toe aan je ‘contacten’.

STAP 6 Bevestiging en meer informatie

Je ontvangt nu binnen 5 werkdagen een email van ons met de bevestiging dat je aanmelding goed door ons is ontvangen. In deze mail zit ook informatie over het vervolgtraject.

STAP 7 Kennismakingstraject

Zodra wij je aanmelding hebben verwerkt, nodigen wij je uit om deel te nemen aan ons kennismakingstraject. Je ontvangt per mail een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. In dit kennismakingsgesprek gaan we met je in gesprek over je loopbaanoriëntatie. Wie ben je, wat wil je bereiken en past dit bij de opleiding die je gekozen hebt.

Loopbaanblog
Zit je nu op een Zeeuwse middelbare school? Dan heb je ook een Loopbaanblog gemaakt. Hierin komen alle onderwerpen die we in het kennismakingsgesprek bespreken aan bod. Het is dus van belang dat je dit hebt gemaakt voordat je op kennismakingsgesprek komt bij ons. Om jouw gesprek goed te kunnen voorbereiden vragen we jouw Loopbaanblog via je Intergrip DoorstroomDossier (DDD) minimaal 4 dagen voor jouw kennismakingsgesprek te versturen.

Tip!
Zet jouw kennismakingsgesprek direct in je agenda. Zo kun je de afspraak niet vergeten! Zet 4 dagen voor het kennismakingsgesprek in je agenda dat je het DDD moet invullen. Zo ben je keurig op tijd en goed voorbereid!

Meer over het Loopbaanblog en DDD

STAP 8 Vrijblijvend studieadvies

Enkele dagen na je kennismakingsgesprek ontvang je van ons per mail, ter afsluiting van het kennismakingstraject, een vrijblijvend studiekeuzeadvies.

STAP 9 Zet je handtekening

Bij een positief studiekeuzeadvies ontvang je – binnen twee weken na het verzonden studiekeuzeadvies - van ons per mail de Onderwijsovereenkomst (OOK). Je tekent dit document voor akkoord, vult de datum van ondertekenen in en stuurt hem dan terug naar ons.

Ga je in je opleiding direct op stage, of wil jij de Beroepsbegeleidende Leerweg volgen? Dan ontvang je in een aparte mail ook de Praktijkovereenkomst (POK). Ook die onderteken je (mét datum) en stuur je aan ons terug.

Ben je minderjarig? Dan ondertekenen je ouders/ verzorgers de OOK mee. Belangrijk om te weten: je ouders stemmen hiermee in, dat jij zelfstandig de POK mag tekenen.

STAP 10 Lever je diploma’s in

Alles ondertekend? Dan hebben we alleen nog jouw diploma met bijbehorende cijferlijst nodig om het schooljaar te kunnen starten. Wij ontvangen graag het originele, digitale exemplaar van het uittreksel diplomaregister van DUO. Je kunt dit gemakkelijk en gratis downloaden via de site van DUO.

Ook na 1 mei 2021 kun je nog aanmelden

Ook na 1 mei ben je van harte welkom bij Scalda. Wij plaatsen je graag in de opleiding van je keuze. Maar helaas kunnen wij dit niet garanderen, omdat je gekozen opleiding misschien al vol zit. Je kunt dan geen beroep meer doen op het recht tot toelating zoals dat in de wet is geregeld.

Let op!

  • Check altijd de toelatingseisen van de opleiding. Sommige opleidingen hebben aanvullende toelatingseisen. Hier vind je een algemeen overzicht van de toelatingseisen.
  • We streven ernaar om je te plaatsen in de opleiding van je eerste keuze. Er is echter een aantal opleidingen, waarbij we vooraf niet kunnen garanderen dat dit daadwerkelijk gaat lukken -zelfs niet wanneer je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld. Dit zijn de zogenaamde 'numerus fixus' opleidingen - opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor deze opleidingen zijn er aparte spelregels. Kijk hier voor meer informatie en voor de spelregels.
  • Als één van deze twee zaken het geval is, dan adviseren wij je om je ook aan te melden voor een tweede opleiding. Als je op de wachtlijst komt of als je niet aan de aanvullende toelatingseisen voldoet, heb je alvast nagedacht over een alternatief. Let op: zo'n 'tweede keuze opleiding' mag niet een numerus fixus opleiding zijn.

Hulp nodig of vragen?

Neem gerust contact op met ons met vragen over je aanmelding. Mail naar [email protected] of bel met 0115-641600.

Direct aanmelden