Jij leert als sport- en bewegingsleider les te geven in sport- en bewegingssituaties. Ook leer je projecten en evenementen te organiseren. Met mensen leren omgaan is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Een groot deel van jouw kennis en vaardigheden doe je op in de praktijk tijdens je BPV. Daarnaast is er ook aandacht voor algemene vakken zoals taal en rekenen.
De opleiding op niveau 3 duurt drie jaar. Ben jij een topper, dan kun je aan het einde van het tweede leerjaar eventueel al doorstromen naar niveau 4.
Leerjaar 1:
Welke vakken krijg je?
Sportgerelateerde theorie en praktijkvakken zoals didactiek, trainingskunde, EHBO en sociale vaardigheden.
Loop je stage?
Je volgt BPV onder andere op scholen, in het zwembad en in de branche van jouw gekozen keuzedelen.
Leerjaar 2:
Welke vakken krijg je?
Je volgt thematische vakken. Alles staat in teken van de praktijkleersituaties. Hoe kan ik de theorie en praktijk het beste toepassen?
Loop je stage?
Je BPV is praktijkleren in verschillende contexten, namelijk de interne en externe leerplek en Didactisch practicum (DP) zwemmen. Voor je keuzedeel loop je een specifieke stage.
Leerjaar 3:
Welke vakken krijg je?
Leerjaar 3 staat in teken van jouw gekozen praktijkleerplek. De theorie en praktijkvakken worden hierop afgestemd. Daarbij krijg je alle lessen van vorig jaar specifiek voor het afronden van je kerntaken.
Loop je stage?
Je BPV vindt plaats bij de door jou gekozen praktijkleerplek en keuzedeel.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Specifieke doelgroepen Sport en Bewegen (SB)
- Belevingsgericht werken
- Outdoor activiteiten
- Instructeur conditie-/ hersteltrainer
- Instructeur fitness
- Instructeur zwemonderwijs
- Instructeur skiën
- Instructeur snowboarden
- Trainer-coach voetbal
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).
Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.