Schipper-machinist beperkt werkgebied

 • Niveau 2

Je wordt opgeleid om als schipper/machinist zelfstandig te kunnen varen op kleine schepen tot maximaal 500 GT op reizen nabij de kust. Je werkt veelal op ondersteunende vaartuigen in de baggersector, bij het loodswezen of in de haven. Je kiest voor een actieve en verantwoordelijke baan waarbij een grote mate van zelfstandigheid van je wordt verwacht.

Toevoegen aan je favorieten

Alles is erop gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je aan boord kunt verwachten. Er wordt tijdens de lessen gebruik gemaakt van diverse simulatoren zoals de brug- en machinekamer simulator. De leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties.

Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 2. Dat betekent dat je de eerste anderhalf jaar van je opleiding voltijd naar school gaat en de opleiding daarna met een half jaar stage afsluit.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verdieping nautisch
 • Verdieping maritiem technisch
 • Verdieping electrical systems

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:

(Overzicht keuringsartsen zee- en binnenvaart Nederland)

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Doorzettingsvermogen
 • Handigheid
 • Probleemoplossend vermogen
 • Stressbestendigheid
 • Zelfstandigheid

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Je gaat aan het werk of stroomt door naar een opleiding op niveau 3. Ontdek de branche: Zeevaart

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Zeevaart

Boulevard Bankert 130 Vlissingen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.