Inburgeringstraject / Staatsexamen I en II

 • Overig

Scalda heeft het keurmerk ‘Blik op werk’ en is gecertificeerd om inburgeringstrajecten aan te bieden. Voor aanvang van het traject krijgt u een intake. Tijdens deze intake wordt gekeken in welke groep u het beste past.

De trajecten die Scalda aanbiedt, zijn:

 • Alfabetiseringstraject;
 • Inburgeringstraject;
 • Staatsexamen I en II (B1 en B2).

Gedurende het traject werkt u in uw eigen tempo en op uw eigen niveau. De mentor begeleidt u het gehele traject en is uw aanspreekpunt als het gaat om adviezen voor meer spreken, studiemogelijkheden enz.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Inburgering Staatsexamen I en II
  Ik vind het belangrijk om Nederlands te leren. De docenten zijn aardig en ze helpen me om beter in de taal te worden.
  Sarah Alaina
  Inburgering Staatsexamen I en II
 • scalda drop
  Wij zorgen er met krachtig en betrokken onderwijs voor dat je je nog verder kunt ontwikkelen en dat je taalvaardigheid vergroot wordt.

Alfabetiseringstraject (NT2)

Als u in uw eigen land niet of onvoldoende het Latijnse alfabet heeft geleerd, wordt u in het  alfabetiseringstraject geplaatst. In dit traject leert u (beter) lezen, schrijven, spreken en luisteren in het Nederlands.

Inburgeringstraject

Als uw taalniveau voldoende is, kunt u naar het inburgeringstraject. Tijdens het inburgeringstraject wordt u voorbereid op het Inburgeringsexamen gericht op niveau A2. Het is ook mogelijk om het staatsexamen I of II (B1 en B2) te halen.

Staatsexamen

Als u bij de intake niveau A2 heeft of als u tijdens het inburgeringstraject (snel) niveau A2 hebt bereikt, kunt u naar het Staatsexamenprogramma I (B1 gericht op het mbo) of II (B2 gericht op het hbo/universiteit). Het behalen van het Staatsexamen vergroot aanzienlijk uw kansen op een succesvol vervolg in een (vervolg)opleiding op mbo/hbo of bij het vinden van werk.

Het examen bestaat uit 2 delen:

 • opdrachten maken (portfolio)
 • 64 uur ONA-cursus óf een eindgesprek

Examens voor Inburgering en Staatsexamen I en II doet u bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Wat leert u bij inburgering en het Staatsexamen 1 en 2:

 • U leert de Nederlandse taal (lezen, luisteren, spreken, schrijven)
 • U wordt voorbereid op het examen KNM (Kennis Nederlandse maatschappij). In deze module leert u over onderwerpen als onderwijs, gezondheid, wonen, werken, geschiedenis.
 • U wordt voorbereid op het examen ONA (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt). Dit examen gaat over werken en werk zoeken.
 • U traint hoe u de examens moet maken.

U krijgt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit heet de inburgeringstermijn. Binnen deze termijn moet u het inburgeringsexamen halen. U krijgt van DUO een brief waarin staat wanneer de inburgeringstermijn begint en eindigt. Lees meer over op www.inburgeren.nl.

Aangezien wij graag een traject op maat aanbieden, worden de daarbij behorende kosten tijdens de intake besproken. Het is mogelijk om in vrijwel alle gevallen een lening bij DUO aan te vragen. Voor informatie kunt u contact opnemen met onze procescoördinatoren of mailen naar: educatie@scalda.nl

 • Wilma Selen, regio Walcheren via 06 11 75 02 59 of via wselen@scalda.nl
 • Natasja Wisse, regio's Oosterschelde en Zeeuws-Vlaanderen, via 06 82 40 21 01 of via nwisse@scalda.nl

Gedurende het hele inburgeringstraject houden we samen met u uw toekomstwensen in de gaten zodat er tijdens en na de inburgering een bij u passend traject komt.

Ravensteijnweg 1 Middelburg Vlietstraat 11a Terneuzen Bessestraat 4 Goes Liniestraat 98-100 Hulst Torenweidelaan 5 Oostburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.